Podengo Português liso och cerdoso

Podengo português kommer från Portugal

Podengon är en urhund från Portugal som kommer från Egypten och togs till iberiska halvön av fenicier och romare. Podengo är känd i Portugal sedan slutet på 1100-talet. Podengon finns både som sträv och släthårig i tre storlekar: Grande (55-70 cm 20-30 kg), medio, (40-54 cm 16-20 kg) och pequeno (20-30 cm 4-6 kg).

I Sverige har vi alla storlekarna och hårslag men flest finns det av pequenon. Rasen är allround och passar till det mesta som man vill och kan göra med sin hund, t.ex. agility, lure coursing, nosework, lydnad, spår utställning samt som sällskapshund.

I Portugal användes Podengo português till sällskap, jakt, råttfångare och som larmare på gårdarna. De används idag främst som jakthundar av kanin men även vildsvin och hjort. De är en vanlig hund i Portugal, men långt ifrån alla är registrerade i portugisiska kennelklubben.

 

Fakta om Podengo português

Podengo português jagar i flock. De olika storlekarna har olika uppgifter. Gemensamt är dock att de jagar inom synhåll för föraren. De är alltså inga drivande hundar utan håller sig inom rimligt avstånd ifrån ägaren.

Podengon är en trogen kamrat. De är glada framåt hundar med mycket energi som uppskattar ett aktivt liv tillsammans med sina ägare. De talar om för sin flock om det händer något som de anser kräver uppmärksamhet. De är robusta och lättskötta. Pälsvården är enkel, strävhåren kräver ingen trimning.

Ursprungsland: Portugal
Användningsområde: Jakt, vakt- och sällskapshund
FCI-Klassifikation: Grupp 5
Specialklubb: Svenska Vinthundsklubben
Rasklubb: Svenska Podengo  Portuguêsklubben

Podengo Portugues liso

Podengo Portugues cerdoso

 


Info om kennelnytt

Under Kennelnytt hittar du våra nyheter från mars 2018 och framåt.

Tidigare nyheter fram till och med februari 2018 hittar du här.

Arkiv